El nostre blog

« Tornar a l'índex

Activitats i visites

Ruta de les Cabanes a les vinyes de Tomàs Cusiné

Vuit importants construccions de pedra seca dels segles XVIII i XIX

En les parcel•les de la finca d’El Vilosell pertanyent al Celler Tomàs Cusiné es troben vuit importants construccions típiques de l’arquitectura rural construïdes amb pedra seca, que es poden visitar seguint la ruta a peu, a cavall o en bicicleta.
Es tracta de cabanes de tros i aljubs que han classificat els experts Mateu Esquerda i Josep Preixens, ambdós estudiosos de l’arquitectura rural i membres del Centre d’Estudis de Les Garrigues i de l’associació Amics de l’Arquitectura Popular.
En l’adreça web http://ow.ly/zoP7j podeu trobar informació de cada construcció: Forn de pa; Cabana d'El Mas de Linyà; Cabana i aljub de Les Vinyetes; Cabana i aljub d'Els Plans o Comallare; Cabana de volta d'Els Plans o Comabarres; Cabana i aljub de Les Comabarres; Aljub d'Els Plans.
Les cabanes feien la funció d’aixopluc i de cobert d'estris. Les utilitzaven els pagesos com a lloc de descans per als animals de tir i per protegir-se de les inclemències del temps. I en el cas de què les finques fossin lluny del nucli urbà i també en èpoques concretes -quan les feines del camp requerien romandre-hi més temps-, fins i tot solien pernoctar-hi. Amb la irrupció dels tractors i altres vehicles, aquestes construccions van anar perdent la funció original.

D‘altra banda, l’aljub és un dipòsit excavat al sòl natural, cobert amb una construcció de pedra seca, que recull per escorrentia l’aigua de pluja del seu voltant mitjançant uns reguers cavats al terra. L’aigua emmagatzemada s’utilitzava per al consum del pagès i del seu animal de càrrega.
 

vilosell, cabanes, pedra, tomàs, garrigues, cusiné, ruta, finca

Cap comentari

Envieu el vostre comentari