Les Vinyes

Chardonnay 12/09/2008

Chardonnay conreat a la finca La Serra (12 de setembre del 2008).

El Chardonnay és una varietat de raïm blanca. El raïm és menut i el gra és petit, esfèric, de pell groga i fina que el fa fràgil. La brotació i maduració és primerenca, resultant sensible a les gelades. S'adapta bé a diferents tipus de sòls que no siguin humits.

És possible que la varietat hagi sorgit d'un creuament antic amb el Pinot noir. De fet, també es coneix com Pinot blanc, i a Austràlia com Pinot chardonnay.

A diferència d'altres varietats viníferes, té una tendència a la mutació produint uns vins amb característiques variables segons cada regió vitícola. Típicament, el vi varietal de raïm chardonnay és de color groc de palla, sec, amb cos, fruitós i elevada acidesa. Pot envellir en fusta adquirint una aroma característica de mantega i avellana. És la varietat principal utilitzada en l'elaboració del xampany i altres vins escumosos francesos.

El Chardonnay és originari de la regió francesa de La Borgogne i pren el nom del poble de Chardonnay, del departament de Saona i Loire. És una varietat que s'ha estès a les principals regions vitícoles anomenades del Nou Món: Austràlia, Nova Zelanda, Sudàfrica, Argentina, Chile i California; a més d'Italia i España. El vi de Chardonnay és força apreciat, sobretot als Estats Units.

És una varietat introduïda recentment a Catalunya, Mallorca i València, on s'ha adaptat perfectament i s'utilitza com a millorant en els cupatges de vins blancs amb varietats tradicionals. El Chardonnay està autoritzat en la majoria de les denominacions d'origen d'aquestes regions vitivinícoles, inclosa la DO Cava, encara que com a varietat secundària.

Segueix-nos a: