Les Vinyes

Merlot 12/09/2008

Raïms de Merlot de la finca Perot (12 de setembre del 2008).

El Merlot és una varietat negra, productiva i de brot primerenc. El gotim de merlot és cilíndric, petit i poc dens. El gra és menut, de pell gruixuda, polpa dolça i color negre blavós. Pertany a la mateixa família que els cabernet: Carbernet franc i Cabernet sauvignon. El nom prové del diminutiu francès de merla, probablement per la similitud amb el seu plomatge negre.

El vi varietal de Merlot es caracteritza per la seva finor i suavitat sense deixar de ser aromàtic i carnós. És de color robí molt intens, de graduació mitjana i envelleix ràpidament sense perdre qualitat. Es complementa bé en cupatges amb Garnatxa per a vins joves, i amb Cabernet sauvignon, Boval o Ull de llebre per a criança. Produeix bons vins rosats.

El Merlot és originari de la regió de Bordeaux, on és la varietat més conreada. S'utilitza sobretot en l'elaboració del medoc, un bordeus negre de la regió de Médoc, i en alguns vins del nord d'Italia. Darrerament, s'ha incrementat molt la producció de vi varietal de Merlot a California. S'ha convertit en una varietat internacional, la segona negra més estesa després del Cabernet sauvignon, utilitzada sobretot com a varietat millorant en els cupatges per aportar suavitat i equilibri.

El Merlot s'ha adaptat bé al clima mediterrani, en zones sense gelades de primavera.

Segueix-nos a: