Les Vinyes

Sirà 12/09/2008

Vinyes de Syrah de la finca Vinyetes (12 de setembre del 2008).   

La Syrah és una varietat negra de cep. El gotim és compacte i de mida mitjana. El gra és petit, de pell prima, forma ovalada i de color blavós. El seu rendiment és baix però es tracta d'un cep resistent i de conreu fàcil, ben adaptat a terrenys assolellats.

El vi varietal de Syrah és opulent, amb cos, de color fosc i amb una característica aroma d'espècies i fruites. Té una bona capacitat d'envelliment adquirint una aroma fumada. S'adiu molt bé en el cupatges amb Garnatxa, Ull de llebre o Monastrell.

El nom prové del francès syrah. És una varietat autòctona de la regió de la vall del Roine on ja era coneguda pels romans i on s'anomena també Hermitage. Segons la llegenda va ser portada per Guy De Sterimberg que, al tornar de les croades, es va establir com a ermità. Moltes vegades s'ha identificat el seu origen amb la ciutat persa de Shiraz.

És la base dels vins de qualitat francesos Côtes-du-Rhône, com ara Côte-Rôtie i Hermitage, i del Châteauneuf-du-Pape. S'ha exportat amb èxit a Austràlia, on s'anomena Shiraz i és la varietat més conreada. A California existeix una altra varietat anomenada Petite sirah sense relació amb la Shyra del Roine.

Segueix-nos a: