Les Vinyes

cabanes
A les finques del celler Tomàs Cusiné, a El Vilosell, hi ha un itinerari de cabanes de pedra anomenat Ruta de les Cabanyes. Es tracta d'un patrimoni catalogat de l'arquitectura popular dels segles XVIII i XIX que es troba en les parcel·les que consisteix en vuit importants construccions típiques de l’Arquitectura Rural, que es poden ubicar en el plànol de situació i visitar seguint l’itinerari marcat.
Es tracta de cabanes de tros i aljubs que han classificat els experts Mateu Esquerda i Josep Preixens, ambdós estudiosos de l’arquitectura rural i membres del Centre d’Estudis de Les Garrigues i de l’associació Amics de l’Arquitectura Popular.
 
Cabanes
Les cabanes feien la funció d’aixopluc i de cobert d'estris. Les utilitzaven els pagesos com a lloc de descans per als animals de tir i per protegir-se de les inclemències del temps. I en el cas de què les finques fossin lluny del nucli urbà i també en èpoques concretes -quan les feines del camp requerien romandre-hi més temps-, fins i tot solien pernoctar-hi. Amb la irrupció dels tractors i altres vehicles, aquestes construccions van anar perdent la funció original.
Aljubs
L’aljub és un dipòsit excavat al sòl natural, cobert amb una construcció de pedra seca, que recull per escorrentia l’aigua de pluja del seu voltant mitjançant uns reguers cavats al terra. L’aigua emmagatzemada s’utilitzava per al consum del pagès i del seu animal de càrrega.

Segueix-nos a: