Les Vinyes

Albariño de la finca L'Escala (11 d'octubre del 2008).

L'Albariño és una varietat blanca de Galicia i el nord de Portugal, a més del vi elaborat amb aquesta varietat de raïm, especialment en la denominació d'origen Rias Baixas. També empra aquesta varietat el Vinho verd portuguès. Caracteritza el raïm la seva aroma, molt semblant a la del Viognier, recordant a la d'albercoc.

El prestigi del vi albariño, que aconsegueix els 13 graus en el Salnés, va fer recuperar els ceps autòctons, començant la replantació el 1960. En aquesta comarca és ja, pràcticament, l'única varietat conreada.

L'Albariño és considerada una de les varietats autòctones més importants de Galicia, dintre de les 220 varietats autòctones catalogades. És una varietat de penjolls petits, de maduració primerenca i vigor mig. Té un color groc palla, brillant, amb tons daurats i verds. Posseeix aromes florals i afruitades que impressionen agradablement, d'intensitat mitja i durada mitja-llarga. El seu sabor és fresc i suau, amb suficient cos i grau alcohòlic (entre 11 i 13% vol.), acidesa equilibrada (entre 7 i 9 g/l), armoniosos i amplis matisos. El seu regust és agradable, elegant i complet.

El vi albariño és un vi monovarietal elaborat amb el raïm Albariño. A diferència d'algunes similituds amb les varietats franceses i alemanyes, conreades en les riberes del Rin, és sens dubte un raïm autòcton. Va estar a punt de desaparèixer a causa de la seva delicadesa i el seu escàs rendiment, comparada amb la fortalesa i el major volum produït pels ceps híbrids que produeixen un vi de poca qualitat.

Segueix-nos a: