El vitivinicultor Tomàs Cusiné, nominat als premis Verema

El vinyater Tomàs Cusiné, propietari dels cellers Tomàs Cusiné, Castell del Remei, Cérvoles Celler i Cara Nord, ha estat nominat en la categoria de Personatge del Món del Vi 2018 als premis Verema convocats per la comunitat d’aficionats al vi més visitada de parla castellana.

El premi s’atorga al candidat més votat, abans del 3 de febrer, mitjançant l’enllaç https://www.verema.com/blog/verema/1477204-vota-premios-verema-2018, a la qual cosa es convida en cas que es consideri que Tomàs Cusiné és mereixedor d’aquest reconeixement.

Cusiné, de 56 anys, es va iniciar fa 34 veremes com a elaborador en el celler aleshores familiar Castell del Remei. Cercant terrer i vinyes de muntanya, l’any 1997 adquirí Cérvoles Celler, el que és el primer projecte de viticultura de muntanya de Catalunya i el primer celler de la subzona Garrigues de la denominació d’origen Costers del Segre. En  la mateixa zona, el 2003 va decidir emprendre el seu projecte més personal, que va esdevenir el celler d’autor que duu el seu nom, al poble d’El Vilosell. Més endavant, traspassà els límits de la demarcació creant Cara Nord Celler (DO Conca de Barberà) i elaborant el vi Mineral (DO Montsant).

Actualment, lidera un dels grups cellerers més emblemàtics de Catalunya, amb una producció total d’1.200.000 ampolles, aproximadament, el 50 per cent de les quals s’exporta a més de 40 països dels cinc continents.

El celler que duu el seu nom va rebre el premi Millor Celler de Catalunya 2012 de l’Associació Catalana de Sommeliers, el seu vi Cérvoles Blanc va ser premiat amb el Gran Vinari d’Or com a Millor Vi de Catalunya 2018, i els seus productes tenen el reconeixement de prescriptors, sommeliers, crítics, guies enològiques i publicacions especialitzades.

Conrea ecològicament i experimenta amb biodinàmica. Practica la selecció en vinya, la investigació varietal amb microvinificacions, fermentació en àmfores i tino, la criança en bótes de roure francès i bótes de 600L.

Tot i ser autor de prestigiosos vins monovarietals, la seva tasca d’enòleg delata el seu mestratge en l’assemblatge de vi, per la qual cosa se’l reconeix com un dels més grans experts en la matèria.

Tomàs Cusiné és president de la denominació d’origen Costers del Segre i de l’enoturística Ruta del Vi Lleida-Costers del Segre.

Feu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *