CELLER

Personalitat

L’empresari vitivinicultor Tomàs Cusiné Barber (1962) és propietari dels cellers Tomàs Cusiné, Castell del Remei, Cérvoles Celler i Cara Nord.

L’any 1985 es va iniciar com a elaborador en el celler aleshores familiar Castell del Remei, empresa amb la que, cercant terrer i vinyes de muntanya, l’any 1997 adquireix Cérvoles Celler. En  la mateixa zona, el 2003 decideix emprendre el seu projecte més personal, que esdevé el celler d’autor que duu el seu nom, al poble d’El Vilosell.

Expert en la DO Costers del Segre, traspassa els límits de la demarcació creant Cara Nord Celler (DO Conca de Barberà) i elaborant el vi Mineral (DO Montsant).

CDS_Castell-del-Remei_drinkinmoderation_44-1-1.jpg

Actualment, elabora a les denominacions d’origen Costers del Segre, Conca de Barberà, Montsant.

La seva tasca d’enòleg delata el seu mestratge en l’assemblatge de vi, per la qual cosa se’l reconeix com un dels més grans experts en la matèria.

Té una experiència de més de 30 veremes.

Tomàs Cusiné lidera un dels grups cellerers més genuïns del país, amb una producció total d’1.200.00 ampolles, aproximadament, el 50 per cent de les quals s’exporta a més de 40 països dels cinc continents. Els seus vins tenen el reconeixement de prescriptors, sommeliers, crítics, guies enològiques i publicacions especialitzades.

Equip
CDS_TomasCusine-Cervoles_drinkinmoderation__019

Tomàs Cusiné

Propietari, enòleg i director general

Tomàs Cusiné

Propietari, enòleg i director general

Joel Díaz

Cap de producció

Joel Díaz

Cap de producció

Gemma Plaza

Cap d'enologia

Gemma Plaza

Cap d'enologia

Xavi Pérez

Cap de celler

Xavi Pérez

Cap de celler

Marc Bochaca

Equip de producció

Marc Bochaca

Equip de producció

Alejandro Valle

Equip de celler

Alejandro Valle

Equip de celler

Marga Saleses

Departament de turisme

Marga Saleses

Departament de turisme

Montse Roset

Cap d'administració i comptabilitat

Montse Roset

Cap d'administració i comptabilitat

Carlos Mora

Cap d'exportació

Carlos Mora

Cap d'exportació

Dacil Estapa

Directora de mercat nacional

Dacil Estapa

Directora de mercat nacional
El celler
Un celler d’autor amb esperit innovador

Des de l’any 2003, El Vilosell acull el celler d’autor totalment equipat per produir vi amb alts estàndards qualitatius, a través d’una metodologia pròpia d’elaboració amb un inqüestionable esperit innovador: detallat estudi de les finques de vinya pròpia a favor d’una selecció més precisa de les diferents parcel·les i subparcel·les, investigació al voltant de les varietats de raïm, desenvolupament d’un banc de llevats propis, fermentació dels vins blancs en tines de fusta de 2.000 litres, ús d’àmfores ceràmiques de diversa capacitat…

Procés de vinificació meticulós

Aquest procés exigeix un acurat seguiment del raïm que, un cop veremat, passa per una taula especial de selecció. Posteriorment, es refrigera per efectuar una premaceració en fred que preserva la frescor i riquesa en fruita. Durant la fermentació, pausada i a baixa temperatura, es controla minuciosament la interacció dels llevats amb els mosts, a més dels efectes de la maceració evitant una excessiva extracció tànnica per aconseguir vins més fins, rics i longeus. Un cop transvasats, els vins efectuen la fermentació malolàctica en dipòsits subterranis de ciment i una posterior criança en seleccionades bótes de roure francès de gra fi dels millors fabricants: François Frères, Nadalie, Seguin Moreau, Demptos, Sylvain, Boutes…

Vinyes ecològiques i sostenibles

A les 30 hectàrees de vinya es treballa exclusivament amb adobs orgànics, llaurant entre ceps i preservant la coberta vegetal del sòl. Per tal de permetre el desenvolupament vegetatiu natural de les vinyes evitant la propagació de plagues, només s’hi efectuen tractaments mínims de sofre i coure. A les hectàrees en propietat se sumen altres 70 ha, de viticultors associats a la mateixa zona.

Una ubicació privilegiada i complexa

La recerca incessant de varietats de raïms que millor s’adaptin al territori ha impulsat Tomàs Cusiné a plantar 17 varietats diferents, l’adequació a les condicions climàtiques de les quals i els sòls de la zona estan sotmesos a un control d’investigació i desenvolupament.

La finca s’assenta en una zona de complexa orografia en la qual se succeeixen nombrosos pujols i tàlvegs d’exposició Nord que es van elevant cap al Sud fins a la Serra de la Llena, frontera natural amb altres comarques vinícoles: El Priorat i La Conca de Barberà.

Les diferents parcel·les tenen variades vessants i insolacions, gaudint d’una climatologia molt suau malgrat els rigors propis de la zona. Gràcies a la influència dels vents matinals secs de ponent i més humits,d’origen marítim que bufen a les tardes refrescant l’ambient, incrementa el contrast tèrmic entre el dia i la nit.

Situades per sobre dels 700 metres d’altitud, aquestes parcel·les es beneficien d’una pluviometria adequada per a la viticultura de qualitat: entre 380 i 600 mm de mitjana anual. La textura dels sòls és franca (franco-llimosa, franco-argilosa), amb diferents nivells de graves. La permeabilitat d’aquestes graves subterrànies confereix un bon drenatge a la planta, mentre que les argiles contribueixen a conservar la humitat, completant un equilibri hídric òptim per al cultiu de la vinya. El conjunt d’aquestes singulars condicions afavoreix una maduració lenta dels raïms, amb veremes tardanes que contribueixen a assolir una òptima acidesa, grau elevat, pells gruixudes, tanins suaus i notable intensitat colorant en els vins.

Visita el celler

Si desitgeu reservar una visita guiada al celler d’autor amb tast o degustació dels vins que s’hi elaboren, cal sol·licitar informació contactant mitjançant el telèfon (+34) 973 176029 o bé l’adreça electrònica info@tomascusine.com.

Horaris:
De dilluns a divendres, concertar horari.
Dissabte i diumenge, de 10.00 a 14.00 hores
(preferiblement, amb reserva). Altres opcions, a convenir.

Preus:
Amb tast de 3 vins: 15 euros per persona adulta.

Plaça Sant Sebastià, 13
25457 El Vilosell (Les Garrigues, Lleida)
info@tomascusine.com
(+34) 689 245 123 – (+34) 973 176 029

Material corporatiu

Descarrega aquí els logotips de Celler Tomàs Cusiné.