TURISME

El celler

El celler Tomàs Cusiné consta de dues edificacions. La part de vinificació es troba en una construcció pairal que va acollir l’antiga cooperativa vinícola i oleícola del poble. Les instal·lacions de criança estan en un edifici de disseny arquitectònic annex.

Visita el celler

Si desitgeu reservar una visita guiada al celler d’autor amb tast o degustació dels vins que s’hi elaboren, cal sol·licitar informació contactant mitjançant el telèfon (+34) 973 176029 o bé l’ adreça electrònica info@tomascusine.com

Horaris:

De dimarts a diumenge, de 10.00h. a 14.00 hores (preferiblement, amb reserva). Altres opcions, a convenir.

Preus:

Amb tast de 3 vins: 15 € per persona adulta

Entorn

El poble d’El Vilosell, per sobre de 700 metres d’alçada, té un paisatge esplèndid de garriga, enmig de boscos, vinyes autòctones i foranies de 20 varietats diferents, ofereix el cromatisme ideal per construir uns vins frescos i elegants, fruit d’un microclima suau i de brisa constant en terres calcàries i pedregoses. Les finques de muntanya al sud de Lleida llinden amb La Conca de Barberà i El Priorat i se situen a prop del Monestir de Poblet i de la Serra de Prades.

Enoteca

A la botiga del celler d’autor s’hi poden adquirir els vins de la DO Costers del Segre que s’hi elaboren: Drac Màgic Blanc, Drac Màgic Negre, Auzells, Llebre, Vilosell, Geol, Finca Racons, Finca La Serra del Vent, Finca Comabarra i Finca Barqueres.

I també trobar literatura relacionada amb el celler, a més d’informació turística de la zona. L’enoteca també acull els tastos que s’ofereixen als visitants.

Hotel

A tocar del celler hi ha el Vilosell Wine Hotel, una acollidora casa antiga reformada i decorada amb un estil rústic modern en un ambient envoltat pel vi. L’hotel -que es pot reservar en la seva totalitat- consta de cuina, menjador i sala d’estar amb llar de foc i televisor, comuns per a tots els usuaris. Les 5 habitacions -que porten els noms de vins del celler- estan equipades còmodament i disposen de modern bany propi. El jardí és una altra zona comuna on gaudir i compartir experiències amb familiars i amics entorn la barbacoa i el bon vi.

Els hostes estan convidats de franc a una visita guiada al celler Tomàs Cusiné i a tastar vins que s’hi elaboren. Així mateix, la casa té a l’abast una selecció de vins, copes i estris propis per a la degustació, a més de bibliografia relacionada amb la matèria.

Més informació i reserves: www.vilosellwinehotel.com

El Vilosell

És una població, de menys de 200 habitants a 45 quilòmetres de Lleida, amb molt encant i que conserva els carrers empedrats i les construccions amb pedra vista.

Es tracta d’una vila emmurallada sobre un turó que transmet la història d’un dels indrets més autèntics i genuïns de la comarca de Les Garrigues.

A banda de passejar pels carrerons del nucli antic, es pot visitar l’església barroca de Santa Maria i l’ermita de Sant Sebastià (segle XVIII) al costat de la creu de terme, i també admirar el paisatge de la Serra de La Llena des dels dos miradors del poble.

Patrimoni arquitectònic i paisatgístic

L’interès de la finca de Tomàs Cusiné  a El Vilosell excedeix l’aspecte merament vinícola, ja que la propietat atresora també un ric patrimoni d’arquitectura rural popular dels segles XVIII i XIX: cabanes i aljubs de pedra seca que han estat catalogats pels experts Mateu Esquerda i Josep Preixens -membres del Centre d’Estudis de Les Garrigues i de l’associació Amics de l’Arquitectura Popular- i que actualment es poden visitar en l’itinerari anomenat Ruta de les Cabanes.

La conservació d’aquests elements arquitectònics de la tradició rural i la cura del paisatge, a través d’un programa propi de gestió forestal, són també compromisos inherents a la filosofia del celler.

Informació de les cabanes:

Ruta de les cabanes de pedra seca

La Ruta per les Cabanes de Volta ofereix un itinerari per les diverses construccions de pedra seca distribuïdes per les finques de vinya. Són construccions que formen part de l’arquitectura popular de la comarca de Les Garrigues. Eren utilitzades antigament pels pagesos per protegir-se de les inclemències meteorològiques i dels animals quan eren al camp. Van ser construïdes amb pedres sense cap material d’unió, amb el sostre de volta recobert de terra. Tenen una planta rectangular i una sola nau que servia d’habitacle.

Aquest recorregut senyalitzat coincideix, en part, amb el traçat de l’itinerari d’El Vilosell a Vilanova de Prades i permet conèixer una mostra representativa de l’arquitectura popular d’El Vilosell, principalment cabanes de volta de diverses tipologies constructives, aljubs i basses que tes troben perfectament integrats en el paisatge dominat per la vinya i petites illes boscoses. Aquestes construccions han estat restaurades recentment pels seus propietaris i, en alguns casos, hi ha la possibilitat de poder visitar-les per dins. El camí compta amb pendents, tot i que és suau.

Altres atractius turístics

Sant Miquel de la Tosca es troba en un indret anomenat Les Fontetes, a 4 quilòmetres del poble. El santuari és una nau de planta rectangular d’estil barroc català del segle XVIII.

Activitats i atractius turístics:
  • Pràctica d’activitats de senderisme, ciclisme de muntanya i escalada.
  • Visita a Cérvoles Celler (La Pobla de Cérvoles, a 5Km), a concertar en el celler Tomàs Cusiné.
  • Ruta del Císter (monestirs de Poblet, Santes Creus i Vallbona de les Monges).
  • Productes de proximitat: vi, oli verge d’oliva varietat arbequina, formatge, ametlles, mel.
  • Tardor: verema i recollida de bolets.

Esdeveniments

Cursa Tomàs Cusiné

El celler forma part del Circuit del Vi, que consta de tres curses atlètiques i caminades, juntament amb altres dos cellers del mateix grup: Castell del Remei i Cara Nord.

Se celebra un diumenge del mes d’octubre i té dos itineraris, aproximadament de 8 i 16 quilòmetres.

El més curt, també es pot fer caminant. La iniciativa és solidària amb la Fundació Catalana de Lupus.

 

 

Diada Europea de l’Enoturisme

Per tal de commemorar la Diada Europea de l’Enoturisme, un diumenge del mes de novembre el celler ensenya gratuïtament i de forma guiada el celler als visitants que, a més, gaudeixen de la degustació de vins.